PIAȚA CEREALELOR ÎN PLINĂ PANDEMIE

PIAȚA CEREALELOR ÎN PLINĂ PANDEMIE 5 Mai 2020, Toate

În plină pandemie de Covid-19, în contextul restricțiilor exportului românesc de cereale, al secetei prelungite, vedem că la nivel internațional, țările direct competitoare României în bazinul Mării Negre iau măsuri în asigurarea și stabilirea producției agroalimentare. De exemplu, Rusia principalul producător și exportator mondial de grâu a anunțat că își va suspenda până la 1 iulie exporturile de grâu, orz și porumb. Analiza la nivel global arată că se estimează o creștere ușoară pentru anul 19/20 a stocurilor de grâu din cauza reducerii comerțului și consumului, fapt ce va contribui și influența la formarea prețului grâului.

Situația agricolă la nivelul României nu este deloc favorabilă, pe lângă seceta instalată încă din luna martie care a afectat cerealele păioase și rapița din regiuni importante, precum sud-est, Constanța, acum o problemă importantă o ridică semănatul culturilor de floarea-soarelui și porumb, regimul pluviometric deficitar afectând stabilirea tehnologiilor culturilor, nivelul și calitatea recoltelor.

Astfel, asistăm la un an agricol aparte, care impactează nu doar starea culturilor, dar și previziunile asupra prețurilor de comercializare ale cerealelor. Pe burse, prețul grâului de panificație, fața de saptămâna trecută, s-a depreciat cu 6 €/t, iar diferența de furaj probabil va continua să crească, deși piața fizică nu este impactată atât de tare având o scădere de 2 €/t. 

Nici piața porumbului nu este mai spectaculoasă, în acest moment este încă incertă după ce SUA a anunțat condiții bune de pregătire a terenului și semănatului. Odată cu piața în scădere a etanolului coroborată cu scăderea prețului la petrol și estimările de creștere ale producțiilor, influențează doar negativ prețul porumbului în acest moment. 

Echipa comercială și agronomică Soufflet Agro România este în stransă legătură cu fermierii parteneri afectați de secetă, venind în sprijinul lor cu sfaturi și soluții concrete în aplicarea următoarelor tehnologii, cu informații utile despre volatilitatea prețurilor și piata cerealelor și nu în ultimul rând soluții logistice.
 

Ultimele stiri

31 ian

TEHNOLOGIA CULTURII DE PORUMB 2024

Vă invităm să vizualizați broșură dedicată culturii de porumb 2024 pentru a afla pașii tehnologici pentru reusita acestei culturi.

Vă invităm să c...

Mai mult
6 sep

TEHNOLOGIA CULTURII DE ORZ 2023

Vă invităm să vizualizați noua broșură dedicată culturii de orz 2023 pentru a afla pașii tehnologici pentru reusita culturii de orz de bere.

Vă in...

Mai mult

Domenii de activitate

Aflati mai multe despre activitatile noastre
Mai mult

Video

Toate videoclipurile