Piața cerealelor- comparații și previziuni ale prețurilor

Piața cerealelor- comparații și previziuni ale prețurilor 16 Iunie 2020, Toate
Previziunile înainte de începerea recoltatului pentru producția de grâu 2020, estimează că în bazinul Mării Negre cantitățile vor fi mai mici față de anul 2019. Se pare că Rusia, după ultimile estimări de producție la grâul din anul 2020, va avea o diminuare de producție la 76 milioane tone, plecând de la estimări făcute în iarnă de 80 mil to și toate acestea fiind cauzate de seceta suferită în această primăvară.
 
Al doilea mare exportator, Ucraina, previzionează producții de 25 milioane tone pentru anul 2020 în contextul în care anul trecut au atins 28 mililioane tone. Săptămâna trecută , din opt vapoare de grâu panificație producție 2020 licitate la GASC , au fost cumpărate doar două, cu origine Ucraina  la prețul de 210 $/t FOB, prețul fiind echivalent cu aprox 173-175 €/t DAP Constanța.
 
România, în urma secetei din primavără, înregistrează pierderi majore în acest an și  previzionează pentru anul 2020 o cantitate de 6,5-7 milioane tone vs 2019 unde producția de grâu a fost de aproximativ  9 milioane tone.
 
Din producția new crop, sunt semnate aproximativ 1,8 milioane tone în campania forward, cantitatea fiind în proporție de 80% contractată în lunile Decembrie-Februarie.
La nivel național, orzul furajer deși din punct de vedere cantitativ, producțiile sunt mai mici decât anul trecut, totuși înregistrează o ușoară scădere a prețului.
Grâul, la nivel de preț este destul de stabil în perioada dinaintea recoltatului și se menține la un nivel de aprox 170 €/t DAP Constanța .
Rapița, este moneda cea mai de preț în acest moment pentru procesatorii interni, aceștia făcând astfel presiuni pentru a-și atinge obiectivele cantitative.
Porumbul, pare a fi destul de stabil din punct de vedere al fluctuațiilor pe bursă și se menține la un nivel de 140 euro €/t DAP Constanța.
Floarea Soarelui, procesatorii de oleaginoase în ultimile două săptămâni au diminuat prețul destul de mult pentru acest produs, acest lucru fiind influențat în primul rând de cursul valutar al USD care pierde teren.
 
În majoritatea regiunilor țării ne confruntăm cu ploi abundente care duc la întârzierea recoltatului dar totodată impactează calitatea cerealelor de toamnă. În concluzie, este de dorit a se analiza fluctuația prețurilor în următoarele zile.
 
Echipa Soufflet Agro Romania vă sta la dispoziție cu orice informație necesară. Nu ezitați sa contactactați departamentul de Colecta al companiei.

Ultimele stiri

31 ian

TEHNOLOGIA CULTURII DE PORUMB 2024

Vă invităm să vizualizați broșură dedicată culturii de porumb 2024 pentru a afla pașii tehnologici pentru reusita acestei culturi.

Vă invităm să c...

Mai mult
6 sep

TEHNOLOGIA CULTURII DE ORZ 2023

Vă invităm să vizualizați noua broșură dedicată culturii de orz 2023 pentru a afla pașii tehnologici pentru reusita culturii de orz de bere.

Vă in...

Mai mult

Domenii de activitate

Aflati mai multe despre activitatile noastre
Mai mult

Video

Toate videoclipurile